T a n   ö s v é n y e

MENÜ

„Táplálékunk legyen az orvosságunk”

Hippokratész

 

 


Fiatalodjunk és gyógyuljunk csírák segítségével

Az egészség fenntartásának egyik legjobb módszere az „élő ételek” fogyasztása. A mag a fiatal növények tápanyagraktára, mely a növekedés megkezdéséhez nyújt elegendő energiát. A csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe. A növény egész működése folyamán ekkor a legnagyobb az enzim tartalom. A csírák gyakorlatilag előemésztett ételek. A magok gazdag enzimtartalma az emberi szervezetben lezajló anyagcsere során is fokozza az enzimek termelését, ezáltal fokozza a vérkeringést. A csírák gazdagon tartalmaznak vitaminokat, ellátnak teljes értékű fehérjékkel is, ún. előemésztett formában, mely könnyen és hatékonyan felszívódik a szervezetben.

 

A pici magból óriási energiával tör elő az új élet és tartalmazza az összes olyan alkotóelemet, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Közérzetünkön, teherbírásunkon, hangulatunkon, bőrünkön megmutatkozik a napfény és a friss vitaminok hiánya. Tavasszal a természet újjáéledésének első jelei a friss hajtások, rügyek, az éppen csírázó növénykék. Ezek a kis csírák hordozzák magukba a majdani növények kifejlődéséhez szükséges enzimeket. Az enzimek az anyagcsere katalizátorai, melyek ellenőrzik a szervezet kémiai reakcióit. Születésünkkor adott mennyiséggel rendelkezünk belőlük, melynek életünk végéig ki kellene tartania. A helytelen életmód, az egészségtelen táplálkozás, a betegségek sokat elvesznek ebből a mennyiségből, a szervezetben az egyensúly idővel felborul, és egyre veszélyeztetettebbé válhatunk súlyos betegségektől.

 

Az egészséges táplálkozás alapja a zöld étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása. A csírák kiváló forrásai az A, B-komplex, C, D, E, G, K, U vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes, azaz a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható alakban vannak jelen.

 

Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehet napi étkezésünknek. A csírákat előre feldolgozott tápláléknak tekinthetjük, amely a szervezetünket tehermentesíti, és könnyen emészthető táplálékkal látja el.

 

Kb. háromezer enzim vesz részt az emberi szervezet biokémiai reakcióiba. Az étel főzésével, melegítésével elpusztítjuk az élő enzimeket, szervezetünknek tehát magára hagyva kell megoldania az emésztést. Idővel a szervezet tartalékai annyira elapadnak, hogy a korai öregedés léphet fel.

 

Legjobb gyógyítás a megelőzés, amit szervezetünk karbantartásával, felerősítésével, a hiányzó elemek rendszeres pótlásával érhetünk el. Egészségünk megőrzésében jelentős szerepük van a bioaktív antioxidánsoknak, amelyek közül a C, E, A vitaminok és karotinoidok a legfontosabbak. A magok enzimjei a csírázáskor megszaporodnak, vitamintartalmuk a többszörösére nő. A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal. A csírák 25%-al több kalóriát tartalmaznak mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, antibiotikum, hormon, és 100%-ban emészthetőek, élő élelmiszerként azonnali energiát adnak. Tökéletes kombinációban tartalmazzák az egészséges élethez szükséges elemeket, ásványi sókat.

 

Fogyasszunk hát minél több nyers ételt olyan formában, ahogyan a természet kínálja. A nagy civilizációk bölcsei évezredeken át hittek a csírák gyógyító és egészségmegtartó erejében.

 

 

Brokkoli: A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban. Ez a növény tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat; ezek közül is kiemelkedően magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert.

 

A zöldségfélék közül legnagyobb mennyiségben tartalmaz vitaminokat (C és B-vitamin komplex), enzimeket, ásványi anyagokat (vas, kalcium, foszfor, kálium, mangán, szelén, cink, magnézium) és rengeteg hasznos vegyületet szervezetünk számára. Kitűnő C-vitamin, folsav és beta-karotin forrás. Jelentős a klorofill tartalma.

 

Hatása: Tisztítja a vért, javítja a keringést és a sejtek anyagcseréjét. Gyulladáscsökkentő. Glükoz-inolát tartalma miatt a rákgyógyító étrend része. Bőrtápláló. Szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák megelőzésére is melegen ajánlják. Kalciumtartalom miatt a csontoknak a nagy barátja, változó korban mikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet, így jót tesz a csontoknak, fogaknak, nyirokmirigyeknek.

 

 

Lucerna: Az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb, legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más megvizsgált ételét felülmúlja. Kiderült, hogy növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az izületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kálium-foszfor arányt a szervezetben. A lucernába mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható, amely a jó emésztéshez szükséges.

 

Hatása: Olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért. Rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról. Magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet. Segít izületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél. Szoptatós anyáknál tejserkentő. Erősít. A benne lévő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében. Segít érszűkületnél.  B12- vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít. K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket. Vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógytápláléka. L-borostyánkősav tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős.

 

Vitaminok és ásványi anyagok: A, C, B, B12, D, E, K. Karotin tartalma a sárgarépával megegyezően alakul, levelei az ásványok széles skáláját tartalmazzák: kalcium, vas, magnézium, kálium, foszfor, nátrium, kén, kobalt, cink.

 

 

Mungobab: Kiemelkedően magas fehérjetartalom. Különösen ajánlott sportolók és kisgyermekek részére. Jelentős vas és C-vitamin tartalom

 

Retek csíra: Természetes antibiotikum. Több hőt termel, mint a kifejlett retek. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, egy tisztító folyamatot indít el. Kiüríti a bélférgeket. Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel csodálatosan gyógyítja a megfázást, homlok-, orrmelléküreg dugulást, szamárkögést, lassan elhúzódó asztmát. Pakolást is lehet készíteni, csökkenti a reumás fájdalmakat. A bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló és antiszeptikus hatású. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. Hatásos vizelethajtó. Erősítő. Húgyvezeték, húgyhólyag, vese- és májtiszító. Segít egyes vese- és epekövek eltávolításában, beleértve az epehomokot is. Magas foszfáttartalmú vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat.

 

Vöröskáposzta: Tartalmaz A, C, U vitamint és nyomelemeket. Jó hatással van a fekélyek gyógyulására. Táplálja a bőrt. Vértisztító és keringésjavító hatású. Javítja a látást. Erősíti a csontokat, fogakat, jó hatással van a nyirokmirigyekre. Kalcium tartalma  megegyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő. Glükozilonátok nevű vegyületcsoport megakadályozza a rák kialakulását. Leghatásosabb vastagbél- és gyomorrák legyőzésében. Prosztata-, végbél-, nyelőcső-, tüdő- valamint hólyagrák legyőzésében is kiemelkedő szerepe van. A ráknövekedés potenciális ellenszere, egy indolnak nevezett vegyülete révén. Daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz.

 

Zsázsa: Tartalmaz: C, E, A, Beta-karotin és ásványi anyagokat: klorofill, szelén, valamint antioxidánsokat, telítetlen zsírsavakat. Segít megelőzni a szívinfarktust. Értágító, alvadás gátló hatású. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést. Csökkenti a gyulladást. Segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Az afrodiziákum növeli a férfiérőt. Cukorbetegeknek különösen ajánlott.

 

Biocsíra rendelés: 70 426 8813

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet